[10J] 1a Ruta Històrica del Fort Pienc

Publicat el

  • Sabies que hi ha un equipament al Fort Pienc especialitzat en història social i cultura del segle xix i inicis del XX, amb unes col·leccions destacades com són moviment obrer, anarquisme i maçoneria?
  • Sabies que una de les principals figures literàries i periodístiques catalanes de la transició era una veïna de l’Eixample?
  • Sabies que al Fort Pienc hi ha diversos espais de participació veïnal i diverses experiències d’okupació juvenil per la creació de casals i ateneus populars?
  • Sabies que a dia d’avui encara tenim simbologia del règim franquista al barri del Fort Pienc després de 10 anys de l’aprovació de la Llei de Memòria Històrica a tot l’Estat espanyol?
  • Sabies que l’origen del nom del Fort Pienc té relació amb un antic fort militar en homenatge a Francesco Pio di Savoia, marquès de Castel Rodrigo i capità general de Catalunya?
  • Sabies que al Fort Pienc dormen al carrer desenes de persones cada dia com a conseqüència d’un problema habitacional extès a tots els barris de la nostra ciutat?
  • Sabies que un dels principals indrets de comunicació i transport de mercaderies i persones del S.XX era al Fort Pienc i que l’any 1992 va acollir les disciplines de tennis de taula durant els Jocs Olímpics?

Els darrers anys hem pogut veure als barris de la ciutat de Barcelona com s’estenen les diferents iniciatives, plataformes i organitzacions que lluiten amb pas ferm vers les conseqüència d’un model de ciutat, l’anomenada Marca Barcelona, que cada cop expulsa a més barcelonines d’aquesta ciutat.

Un model de ciutat que fomenta el seu desenvolupament en l’especulació i foment de la bombolla immobiliària, el monocultiu del turisme de masses com a motor econòmic i la folklorització de la nostra història, lluites i turistificació dels espais veïnals i populars.

Encariment dels preus del lloguer i impossibilitat absoluta de l’emancipació juvenil a molts barris de BCN, feines temportals i precàries amb sous de misèria, barricidi i expulsió de barcelonines per l’augment del cost de la vida a la ciutat són algunes de les conseqüències que moltes de nosaltres patim de forma més accentuada els darrers anys.

La recent creació del Sindicat de Llogaters, el ressorgiment de plataformes veïnals que defensin els interessos de les classes populars barcelonines o el creixement exponencial del moviment juvenil de la ciutat són algunes de les resistències populars que permeten continuar afirmant que la Rosa de Foc crema més que mai.

Des de l’assemblea d’Arran Fort Pienc hem volgut posar el nostre granet de sorra en la defensa d’un altre model de ciutat: veïnal, popular, rebel i on el benefici privat i la destrucció del territori no sigui l’eix principal del desenvolupament econòmic. Per aquesta raó, estem molt il·lusionades de poder-vos convidar a la 1a Ruta Històrica del Fort Pienc on coneixerem de ben a prop la història del nostre barri, les seves lluites i també les seves problemàtiques.

Si tu també tens ganes de conèixer el Fort Pienc, t’esperem el proper dissabte 10 de juny a les 11h a la Plaça del Fort Pienc. La ruta històrica és gratuïta i s’inclou dins dels actes d’enguany de la Festa Major Jove del Fort Pienc.

Us hi esperem!

 


Comments are closed.