Feminisme

JUNTES

Llibres d’introducció al feminisme:

∙Dona raça i classe (Angela Davis): Angela Davis, reconeguda lluitadora afroamericana, política feminista i marxista, activista afroamericana i professora de filosofia de la Universitat de Califòrnia ens desvetlla les connexions entre la lluita antiesclavista i els moviments de defensa dels drets de les dones als Estats Units, proposant un nou programa de lluita feminista que uneixi les reivindicacions per qüestions de raça, classe i gènere, i advocant per una emancipació real i col·lectiva.

Llibres d’aprofundiment al feminisme:

∙Caliban i la bruixa (Silvia Federici):  En aquest llibre se’ns convida a fer un viatge enrere en el temps cap a les arrels fundacionals del capitalisme. Ens situem a l’edat mitjana, des del segle XIII al XVI, un moment clau i apassionant per entendre les condicions històriques de producció del present. És l’època de transició del feudalisme al capitalisme, que Marx havia conceptualitzat com a procés d’acumulació primitiva, element fundacional de la gènesi d’aquest mode de producció.

L’autora reinterpreta la teoria marxista, realitzant un brillant viratge feminista, recol·locant a la dona en el lloc central de l’anàlisi. Recuperant de l’oblit i resignificant la repressió cap a la figura femenina com a element central per entendre el mecanisme de racionalització capitalista de reproducció social.

Federici ens explica el paper importantíssim que tingueren les dones en el procés extremadament lent i dolorós, pel qual les classes dominants aconseguiren el disciplinament social dels cossos i l’aquiescència suficient per a que tota una massa camperola s’encadenés a un lloc de treball venent el seu temps i força a canvi d’un salari.

∙Revolució en punt zero. Treball domèstic, reproducció i lluites feministes. (Silvia Federici):Aquest volum reuneix tretze articles de la feminista Silvia Federici datats entre 1975 i els nostres dies. Inclou alguns dels textos fonamentals de la campanya Salaris per al Treball Domèstic així com importants anàlisis sobre l’impacte dels Programes d’Ajust Estructural als països del Sud, dels quals va ser testimoni a Nigèria. Recull també les seves recents propostes sobre els comuns, igual que algunes crítiques a les posicions d’altres pensadors i institucions actuals. Totes les seves contribucions reflecteixen tant la força de la seva passió política com la potència intel·lectual de la seva concepció sobre el capitalisme, en general, i del treball reproductiu, en particular.

Tres grups són els protagonistes d’aquest llibre: les dones, les camperoles i les comuneras. Sobre les primeres recau una feina ingent que, per ser imprescindible per a l’acumulació capitalista, és devaluat i naturalitzat com «propi de les dones». Les segones pateixen el robatori i la contaminació de les seves terres per part del neoliberalisme (sovint en forma de guerres) amb l’objecte d’eliminar l’agricultura de subsistència, font d’autonomia social. El tercer grup està format per tots aquells que generen formes de cooperació no mercantilitzades, relacions socials basades en la solidaritat i la corresponsabilitat.

Aquesta anàlisi de les seves pràctiques de resistència resulta central en aspectes encara poc explorats en la lluita per un horitzó postcapitalista: la crítica pràctica al salari en tant forma de divisió social, així com el reconeixement de tots els treballs no assalariats que serveixen de suport per a la vida en comú.

Documents d’introducció al feminisme:

Diccionari sobre conceptes bàsics del feminisme – Comissió contra el Patriarcat de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI)

 

Documents diversos sobre feminisme:

La família – Friedrich Engels

Modes de producció, patriarcat i triple opressió – I. Gil de San Vicente

La juventud en las luchas sexuales – Iñaki Gil de San Vicente

Més enllà del matrimoni – Grup de Lesbianes Feministas

El poder soviètic i la situació de la dona – V. I. Lenin

El comunisme i la familia – Alexandra Kollontai

El feminisme al Manifest Comunista – Viviana Norman

Marxismo y opresión femenina – Carlos Braverman

Relacions Lliures – Comissió contra el Patriarcat de la CAJEI

Contra la cultura monògama – Na Pai

Parir és un dret, no una imposició – Dossier de l’Esquerra Independentista