Organització

diverses

∙ Que fer? (Lenin):  És un tractat polític, escrit per Vladímir Lenin entre finals de 1901 i principis de 1902 i publicat al febrer d’aquest any. En ell, Lenin presenta propostes concretes sobre l’organització i l’estratègia que ha de seguir un partit revolucionari.

Lenin recorda una de les bases de l’estratègia revolucionària marxista: l’estudi teòric. A continuació exposa les seves divergències amb els economicistes (representats pels periòdics Rabóchaya Mysl i Rabócheye Delo), un corrent polític que redueix l’acció política dels proletaris a la lluita econòmica, és a dir, les reivindicacions salarials i de les condicions de treball. Així, la revolució es posterga a un termini molt llarg. Per a Lenin, per contra, fa falta lluitar de manera organitzada per enderrocar a la burgesia.

Lenin critica també les posicions dels terroristes sorgits de la tradició de Terra i Llibertat, que veien en l’acció violenta puntual una tàctica d’excitació de les masses. Per a Lenin, l’estratègia revolucionària ha de ser un treball llarg i pacient d’organització.

Segons Lenin, els economicistes i els terroristes tenen en comú que aposten per l’espontaneïtat de les masses, la qual cosa els converteix en uns oportunistes ja que renuncien a la difusió en massa d’una consciència política de classe.

Aquest tractat va precipitar en part la divisió del Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia (POSDR) al que pertanyia entre bolxevics i menxevics. Els bolxevics van passar a ser el partit revolucionari, mentre que els menxevics van prendre un camí més moderat donant suport a un govern liberal que esperaven que podria conduir cap a una revolució socialista.

∙ Un Partit amb parets de cristall (Alvaro Cunhal):  El propi autor defineix el títol així:  “Aquest llibre està destinat tant als membres del Partit com a els qui ho observen des de fora.  Per als membres del Partit, l’interès residirà que s’abordaran molts dels trets característics i típics de l’activitat partidària en el terreny de la ideologia, de l’acció política, de l’estil de treball, del funcionament i de la vida interna

Ens proposem dir amb veracitat com som, com pensem, com actuem, com lluitem, com vivim nosaltres, els comunistes portuguesos. Es dirà tot, tornant trasparents les parets del nostre Partit, de manera que qui està fos pugui observar al Partit com a través de parets de cristall.”